Seslendirme Yapmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?
Günümüzde son zamanlarda seslendirme mesleği oldukça ilgi duyulan bir alan haline gelmiştir. Bu ilginin sonucunda bu mesleği yapmak isteyenler nasıl yapabileceği ile alakalı araştırmalara başlaması üzerine sizlere bu konu hakkında bilgilendirme yapmak istedik.
O zaman sizlere soru cevap şeklinde oluşan yazımızı sunalım.
- Seslendirme Mesleğini Her İsteyen Yapabilir mi?
Hayır, çevrenizdeki insanlar ses tonunuzun üslubunuzun düzgün olduğunu söyleyip size cesaret verebilir fakat her meslekte olduğu gibi bu işinde belli başlı prosedür ve eğitimleri mevcuttur.
- Seslendirme Yapabilmek İçin Eğitim Almamız Gerekir mi?
Tabii ki seslendirme mesleğini yapabilmek için ajanslarda bulunan seslendirme kurslarına kayıt olmanız ve bu işin eğitimini alarak başlamalısınız.
- Seslendirme Mesleğinde Hiç Tecrübem Yok Kazanabilir miyim?
Her işte olduğu gibi tecrübe çok önemlidir. Sizlerde tecrübeniz olmadan kazanamazsınız veya kazanırsınız dersem sizi yanıltmış olurum. Onun yerine bu işi gerçekten istiyorsanız öncelikle gerekli eğitimleri tamamlamanız sesinizi doğru kullanmanız önemli. Ondan sonrasında zaten yavaş yavaş kazanç kapıları size açılacaktır.
- Seslendirme Yapabilmek İçin Eğitim ve Tecrübe Yeterli mi?
Kesinlikle hayır. Eğitim ve tecrübe her meslekte olduğu gibi bu mesleği de destekleyen ana unsurlardır. Her şeyden önce bu işi gerçekten inanarak istemeniz ve kendinize güvenmeniz gerekmektedir. Ayrıca aldığınız eğitimlere ilaveten sizlerinde sık sık gelişim göstermeniz için çalışmanız gerekmektedir.
- Seslendirme Yeteneğimi Nasıl Geliştirebilirim?
Öncelikle inanarak ve bu işi gerçekten isteyerek işe başlıyorsunuz. Eğitim alanında başarılarınızı sağlamaya devam ederken evinizde veya günün her anından sizlere yapmanız gereken alıştırmaları aşağıda belirtiyorum.
Peki, Bu Alıştırmalar Nelerdir?
- Yüksek Sesle Okuma Çalışması Yapınız.
Günde en az 30 dakikadan az olmamak şartı ile dergi veya kitap alıp yüksek sesle okumalısınız. Okumayı yaparken hem duygu geçişlerinizi hem de ses tonunuzun farkına varacaksınız.
Örneğin; Yükselmesi gereken yerde sesinizi ne kadar yükseltebileceğiniz veya kısık sesle nasıl konuşulması gerektiğini vb. örnekleri öğrenmiş olacaksınız.
- Seslendirme Yaparken Sesinizi Kaydedin.
Seslendirme yaptığınız sırada telefonunuza yâda ses kayıt cihazına muhakkak sesinizi kaydedin. Daha sonrasında sesinizi dikkatlice dinleyip hatalarınızı fark edebilirsiniz. Bununla alakalı ufak notlar alarak sesinizi eğitme yolunda ilerlemiş olursunuz.
- Seslendirme Yaparken Diyaframınızı Kullanınız.
Diyafram nedir?
Karın boşluğunu göğüs boşluğun dan ayıran yassı kubbe şeklinde geniş anatomik bir kas yapısıdır. Karın boşluğu ile göğüs boşluğu arasında yer alan diyafram kası nefesidir.
Diyafram Nefesi Nedir?
Nefes alma, yavaş ve derin bir nefes almayı ifade eder. Diyafram nefesinde; özellikle nefesi alırken karın dışarı doğru çıkar, nefes verirken ise içeri çekilme görülür.
Yukarıda açıkladığımız diyafram kavramına istinaden diyafram nefesinin nasıl yapılacağını anladığınızda sonrasında daha detaylı alıştırmalar sonucunda tecrübe kazanacağınıza emin olabilirsiniz.
Genel olarak bu yazımızda sizlere seslendirme yapmak istediğiniz takdirde ve bu işi bir mesleğe dönüştürmeye karar verdiğinizde uygulamanız gereken teknik ve olması gereken hususlardan bahsettik. Konunun en başında da belirttiğimiz gibi cesaret, yetenek ve inanmak sadece seslendirme alanında değil her alanda olmazsa olmazınız olmalıdır. Bu özelliklere sahip olan herkesin yapamayacağı bir iş yoktur. Çünkü insan her ortama çok çabuk uyum sağlayabilen ve yeteneklerini geliştirme yetkisine sahip üstün bir varlıktır. Sizlerde seslendirme işine gönül vererek ilk adımı atarak cesaret gösterip ve bu işi gerçekten isteyerek yeteneklerinizin farkına varın. Temennimiz bu işe gönül veren herkesin başarıya ulaşmasıdır.
Unutmayın! İstemek başarmanın yarısıdır.
Gönderim: 2 yıl önce
Yorum Yazın